Ontwerp eens je eigen stof

Een tijdje geleden volgde ik samen met Laurence de cursus ‘Digitaal textiel ontwerp’ bij Syntra in Sint-Niklaas.  3 Maanden lang trokken we elke zaterdagvoormiddag samen naar de les en dat op zich was al erg gezellig!

Olu leerde ons hoe je met zowel Photoshop als Illustrator je eigen ontwerp of idee omzet naar een patroon om dan te laten drukken op stof.  Het was boeiend, inspirerend, soms ook wel overdonderend voor een Illustrator/Photoshop leek als mezelf, maar vooral een leerrijke ervaring.

Ik ben niet het type dat tekeningen maakt of hoegenaamd iets deftig kan tekenen dus wist vrij snel dat ik iets abstracts zou maken.  Structuren, lijnen, grafische vormen, verfspatten, stippen,… allemaal mijn ding en het sluit ook perfect aan bij mijn stijl.

Als eindwerk moesten we enkele prints + einddoel uitwerken en ik bedacht deze mini zwemkledij collectie voor kids.  Zoals je ziet geen mega ingewikkelde ontwerpen maar wel 2 leuke prints, 1 quote, 2 bijpassende streepjes prints in matchende kleuren en bijhorende effen stofjes.

 

Bij Spoonflower liet ik enkele ontwerpen drukken op sport lycra, de perfecte stof om zelf zwemkledij te maken.  De kwaliteit en kleuren zijn super! Echt helemaal zoals ik het voor ogen had.

Ik mispakte mij enkel aan de hoeveelheid stof dat er in een bikini/badpak kruipt.  Ik moest dus van alles bijbestellen en wacht nog op een deel stoffen.  Uit 1 lapje (fat quarter) kreeg ik wel, echt heel nipt, een bikini zonder ruffles of dergelijke.

Aangezien de cursus nu toch al een tijd is afgelopen en die eerste lading stoffen hier al even ligt gaf ik mezelf de spreekwoordelijke shot onder mijn kont en maakte alvast 1 bikini.  Ik vond het wel even balen dat ik net die bijhorende blauwe effen stof vergat te bestellen en dus enkel de meest basic bikini kon maken.

Nu de bikini klaar is ben ik wel al heel tevreden met het resultaat.  De voldoening van een zelfgemaakt stuk is dubbel zo groot zelf wetende dat de stof ook je eigen ontwerpje is.
Ik gebruikte het ‘Cosi Swimsuit’ patroon van Sewpony en naaide maat 6j voor Lola (confectiemaat 6j).  Er zitten massa’s opties in dit patroon, echt de moeite.  Het broekje heb ik enkel serieus aangepast.  Het is een hoog model, en kwam toch echt wel heel hoog te zitten boven de navel.
Ik fronste eens bij de eerste pasbeurt, Lola begreep het model ook niet goed en toen de wederhelft binnenwandelde en zich al helemaal afvroeg waar het misging met het bikini broekje besloot ik om er een serieus stuk af te knippen.
Ik maakte het broekje 5 cm korter, dus minder hoog, en doe er een volgende keer nog 1 of 2 cm af.  Verder helemaal prima van pasvorm.
Kijk vooral even zelf.  Lola en Floris vroegen of ze een keer met hun zwemkledij in bad mochten en die kans liet ik niet onbenut 😄.

 

 

 

 

 

 

BewarenBewaren

15 comments on “Ontwerp eens je eigen stof

  1. Echt prachtig! En zo'n mooie badfoto's! Ik heb dit weekend nog zitten zoeken bij Spoonflower naar mooie prints. Mocht dit er bij gestaan hebben, had ik het meteen besteld! Als je je ontwerp ooit op de markt brengt dus, ben ik kandidaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.