Billie #2 en #3

Ik beloofde het hier reeds dat Billie snel een 2de kans verdiende.
Het gebeurd me (gelukkig) niet vaak dat ik vast loop bij het maken van een bepaald patroon en noodzakelijk aanpassingen moet doen om het gemaakte kledingstuk te laten passen.  Mijn kinderen hebben nogal doorsnee confectiematen, zijn niet uitzonderlijk smal, breed of groot.

Aangezien ik van plan was om dit patroon te klasseren onder de ‘meest gebruikte’ wou ik hem goed onder de knie hebben.

Ik maakte dan maar meteen 3 Billie’s; nog 1 maat 98 smal voor Floris (te zien in een volgende blogpost) en 2 voor Lola maat 110 smal.

Links mouwen, voor- en achterpand ongewijzigd – Rechts 2cm toegevoegd bij mouwen, voor-en achterpand.

Na een pasbeurt op men model 🙂 kan ik concluderen dat verlengen niet nodig is voor Lola.

De halsboord is me een ander paar mouwen…

Opnieuw, zoals bij men vorige Billie, wou ik de boord afwerken met dezelfde tricot stof als de longsleeve zelf.  Ik nam de voorziene afmeting van het patroon maar het was me opnieuw te smal, net hetzelfde probleem dus.  Ook al staat er bij de tabel in het patroon ‘80% van halsboord’ vermeld, kom ik aan een andere afmeting als ik na meet en 80% reken.  Als ik men eigen 80% gebruik + 2cm naad is het perfect.

 

Bij nr 2, de gestreepte versie, wou ik testen of ik de halsboord ook gewoon kan omstikken.  Ik hou er best van om de halsafwerking simpel te houden en gewoon met 1cm om te zomen en te stikken met de tweelingnaald; zoals ik vaak deed bij men favoriete Ottobre t-shirt patroon, zoals hier en hier.

Ik vind het niet alleen makkelijk maar soms ook mooier dan een opvallende halsboord in boordstof.

Bij Billie geen goeie combinatie zo blijkt, van de minste beweging gaat de halsboord er best vreemd uitzien.

Stilstaand

 

 Beweging
Mijn eindconclusie: niets veranderen aan de lengte enkel halsboord zelf narekenen en niet gewoon omzomen.
Best ok dus :)!
Stof: gestreepte tricot bij kiwifabrics, andere bij petitcouture.be 
Patroon: Billie – Zonen 09

BewarenBewaren

7 comments on “Billie #2 en #3

  1. Ondanks dat de halsboordjes niet naar je zin zijn, vind ik het qua stof wel 2 super Billies!! Gek op streepjes en die andere, nog nooit tegengekomen, maar mooi 🙂

  2. Dat zou een hoop verklaren! Ik neem inderdaad ook ongeveer op het ook 80% en dat gaat prima en snapte al niet waarom het bij billie niet werkte met die tabel, maar misschien is de tabel niet goed! Mooie shirts.

  3. Leuke Billies. Ik nam steeds de maat van de 75% tabel bij het werken met boordstof voor de hals en die komt alvast goed uit voor de raglan versies. Voor de enveloppehals deed ik zelf een berekening, toen leek de afmeting uit de tabel immers wat kort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.